torek, 21. januar 2014

Šoping

Šoping je včasih prav dobra sprostitev… med tem ko skačeš sem in tja po trgovinah in kupuješ pajkice enostavno odmisliš na male problemčke, ki ti načenjajo živce. No ja… tako je, dokler ne greš v šoping z namenom, da si nekaj kupiš. Potem je lahko sam šoping pekel.

Že največji problem je samo to, da si človek zamisli v glavi kaj bi imel in potem to išče. Ja, kje sedaj to najti? Pod milim bogom nikjer, ker kaj takega verjetno še noben dizajner ni ustvaril, ker je preveč… na vem kako da rečem… svojevrstno zamišljen model oblačila.

Ok, delam v trgovini, svetujem strankam… svetujem prav tako pri elegantnih oblačilih, a ko je treba nase navleči kaj elegantnega, mi je všeč vse druga in tudi kupila bi vse kaj druga kot to. Preostalo mi je samo še dober tedn dni do big boom-a… voda že pošteno teče v grlooooo!

Kaj obleči?? Pač večna dilema žensk… priznamo, krive smo.

In kaj je moj problem… velik je. Ždim med dvema številkama… od strani izgledam kot deska… v krilu sem kot zvonec z dvema štrlečima bobi-palčkama… o hlačah sploh ne rabim komentirat, ker nisem narejena ponormalnih dimenzijah (če je to kar se sedaj prodaja normalno, aleluja!)… ja hvala mati narava, a bolj zagrenit moje postave nisi mogla?? Sej pa bi se lahk še mal bolj potrudla no… bi se že še kaj najdl…

Torej… v enem tednu mi preostane sledeče. Da mi bodo prav elegantnekakršnekoli hlače, se morem poredit v trebuh, da ne bo tistga ‘prepiha’ med popkom in hlačami ali pa stradat v medenične kosti … v primeru, da bi imela krilo, se morem poredit v moje bobi-palčkaste noge (vsaj tako izgledajo, ko imam oblečeno krilo, da ne bo kakšne pomote ) … v vsakem primeru pa morem pridobit na tazadnji, da bo vsaj malenkost podobna J.Lopezovi Luba maria…

Seveda pa to še ni vse… zaustavi se zopet pri barvi. Znana kot vedno v črnem, do danes nisem razmišljala o nobeni drugi barvi. A če grem na krst v črnem… bo ojejojinohinsplohžnjbljmlj!! Dizastr! No, za mene že ne. Raje si spremenim barvo las na zeleno, kot pa da oblečem rdečo ali pa oranžno ali pa rumeno, pa četudi samo majčko.

Vso dogajanje pa zna popestrit še darilo! Jupijej! Kaj kupiti malemu fročku, ki ima cotk na tone, igrače vse in ne more ti povedati svojih želja? Bon? In poleg zahtevam še 10-letno veljavnost bona.

Še malo… pa enmicen… pa bodo šopingi moja najhujša opravila. Nimam energije za to… res ne. No, da smo si na jasnem, tud največjim fenicam nakupovanja se kdaj naveliča! o ja!

ponedeljek, 6. januar 2014

Kaj povzroča žolčne kamne?

Žolčni kamni so pogost problem. Pojavljajo se pri približno 20% ljudeh v razvitem svetu, vendar obstaja velika razlika med pogostostjo pri različnih etničnih skupinah. Kar dvakrat pogosteje se žolčni kamni pojavljajo pri skandinavcih in mehičanih. Pri ameriških indijanicih je pogostost žolčnih kamnov več kot 80%. Te razlike so verjetno zaradi genetskih faktorjev. Tudi sorodniki, predvsem starši, bratje in sestre ter otroci tistih, ki imajo žolčne kamne so kar dvakrat pogosteje v nevarnosti, da bodo dobili žolčne kamne. 
Žolčne kamne tvori primarno holesterol. Kar 80% žolčnih kamov je iz holesterola. Holesterol je ena od substanc, ki jih celice jeter izločajo v žolč.
Da bi žolčn lahko prenašal holesterol, se mora holesterol razgraditi. Vendar je holesterol maščoba medtem ko je žolč raztopina na vodni osnovi in maščobe se ne razkrajajo v vodnih raztopinah. Zato jetra v žolč izločajo tudi kisline, ki potem razkrajajo holeserol. Če jetra izločajo preveč holesterola in premalo kislin, se holesterol ne razkraja več. Ta holesterol se potem združuje in tvori žolčne kamne.

Oglasi