ponedeljek, 6. januar 2014

Kaj povzroča žolčne kamne?

Žolčni kamni so pogost problem. Pojavljajo se pri približno 20% ljudeh v razvitem svetu, vendar obstaja velika razlika med pogostostjo pri različnih etničnih skupinah. Kar dvakrat pogosteje se žolčni kamni pojavljajo pri skandinavcih in mehičanih. Pri ameriških indijanicih je pogostost žolčnih kamnov več kot 80%. Te razlike so verjetno zaradi genetskih faktorjev. Tudi sorodniki, predvsem starši, bratje in sestre ter otroci tistih, ki imajo žolčne kamne so kar dvakrat pogosteje v nevarnosti, da bodo dobili žolčne kamne. 
Žolčne kamne tvori primarno holesterol. Kar 80% žolčnih kamov je iz holesterola. Holesterol je ena od substanc, ki jih celice jeter izločajo v žolč.
Da bi žolčn lahko prenašal holesterol, se mora holesterol razgraditi. Vendar je holesterol maščoba medtem ko je žolč raztopina na vodni osnovi in maščobe se ne razkrajajo v vodnih raztopinah. Zato jetra v žolč izločajo tudi kisline, ki potem razkrajajo holeserol. Če jetra izločajo preveč holesterola in premalo kislin, se holesterol ne razkraja več. Ta holesterol se potem združuje in tvori žolčne kamne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar


Oglasi